En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Upplopp och proportioner

Kategori:Allmänt

Det gäller att sätta allt i rätt proportioner, sägs det. Utifrån det så kan man inte se upploppen i Göteborg som något annat än ett skolexempel på överreagerande och brist på känsla för proportioner.
För de nytillkomna: det hela började med ett Instagram-konto som hängde ut ungdomar för påstådda sexuella aktiviteter. I vad som verkar vara ett skolexempel på överreagerande startades igår ett upplopp mot Plusgymnasiet i Göteborg, där tjejen som var ansvarig för kontot ska ha gått. 
Därefter drar mobben vidare till Nordstan och försöker ta sig in, i slutändan greps 27 personer för störande av allmän ordning. Det hela gick långt ifrån fredligt till, och filmer från gårdagen visar exempelvis en flicka som jagas och misshandlas av ett flertal andra. Det var således lynchmentalitet som gällde, men tjejen bakom instagramkontot fick mobben inte tag på, som tur var, annars vete tusan vad som hade hänt.
 
"Rond två" har tydligen startat idag och både Plusgymnasiet och Framtidsgymnasiet har stängt, för elevernas säkerhets skull. "Experterna" höjer näven och menar att Facebook måste ta sitt ansvar, och man tar sig för pannan. Konkreta förslag saknas dock, utan man tycker att Facebook måste "göra något". Oklart vad.
Folk har dock fått hela frågan om bakfoten. Vare sig upplopp eller förtal är något nytt, enda skillnaden är att det sker på nätet. Förtal ska polisanmälas, och den här typen av "manifestationer" ska över huvud taget inte förekomma.
Jörgen From, rektor för Framtidsgymnasiet slår huvudet på spiken när han säger att upploppen bara är "huliganism och dumheter", vilket naturligtvis är korrekt.
 
Förekommer det förtal så ska polisen ta hand om det, inte någon mobb av bråkstakar som vill skipa "gatans rättvisa".

Kommentarer

  • bloggare på icedaniel.se säger:

    Tyvärr har Göteborg det senaste åren blivit sammankopplat med huliganism.

    2012-12-19 | 21:42:59
    Bloggadress: http://www.icedaniel.se

Kommentera inlägget här: