En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Licens ur tiden

Kategori:Politik

Den som har hängt med vet att radiotjänst numera har börjat kräva in TV-licens om man har en dator, surfplatta eller smartphone. Och det hela går bra, mycket bra, hittills har man drivit in 12 miljoner kronor mer än beräknat.

Och Radiotjänst har hittills i år fått in 6 000 fler hushåll än de räknat med, vilket ger dem 12 miljoner kronor mer än beräknat.
– Vi hade räknat med att få in 6 000 hushåll, och det har fördubblats. Vi har fått in 12 000 nya hushåll på två månader, säger Carl Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna AB.

Enligt honom beror ökningen på den senaste tidens uppmärksamhet kring tv-licensen för datorer, surfplattor och smarta telefoner.
– Vi är själva lite överraskade, med tanke på den negativa uppmärksamhet som varit i media där många har ifrågasatt om utrustningen är avgiftspliktig. Men det har varit positivt och fler har strömmat till och vill betala.

Personligen tror jag inte att tusentals hushåll har strömmat till på grund av någon plötsligt betalningsvilja, utan helt enkelt på grund av det absurda i att man i dagens samhälle varken skulle ha en dator, surfplatta eller smartphone. 
Vem skulle, när Radiotjänst ringer, kunna säga "Tyvärr, jag har ingen TV, inte heller någon dator eller mobiltelefon" utan att brista ut i gapskratt?
Betyder det här att licensen är bra? Nej, tvärtom.
Lagen är skapad i en tid då TV inte var något som alla hade och det inte fanns några andra kanaler än just de statliga. Att begära en licenskostnad för de hushåll som då hade TV istället för att driva in det via skatten var under den tiden en mer rättvis lösning. Men tiderna förändras, numera har de flesta tillgång till antingen en TV eller dator, men betyder det att alla ser på SVT?
Det finns gott om alternativa, icke-statliga, kanaler att tillgå för de som är intresserade. Jag har bekanta som har TV och svär att de aldrig någonsin har tittat på någon av SVT:s kanaler. På samma sätt har långt ifrån alla med dator utnyttjat SVT play.
Vad SVT gör är att kräva ersättning för att man har möjligheten att utnyttja en tjänst som de erbjuder.
Hur skulle det se ut om den modellen användes i andra sammanhang?

Man skulle kunna leverera dagstidningar direkt till folks brevinkast och sedan avkräva prenumeration för att man har möjlighet att ta emot tidningen i fråga. Vi kallar det för "brevlådelicens".
Men skulle någon använda en sådan affärsmodell så skulle det ta hus i helvete, anmälningar skulle strömma in och Konsumentombudsmannen skulle få händerna fulla. SVT är dock statligt, så då gäller en annan standard.

TV-licensen är egentligen en sorts skatt, men det säger man inte högt. Omfattningen på den är numera en sådan att det skulle vara betydligt mer ekonomiskt att låta SVT finansieras direkt av skattemedel istället för att lägga ner tid och resurser på att ringa runt och besöka tusentals hushåll. När "lincensägarna" i praktiken kan sägas omfatta hela Sveriges befolkning så är det kanske dags att låta Skatteverket göra jobbet istället?

Uppenbarligen får man också provision på Radiotjänst.

Tidningen Metro skriver i dag om att den nya tv-licensen är en guldgruva för Radiotjänsts dörrknackande kontrollanter vars lön till stor del kommer från provision.

– Provisionen gäller dem som jobbar på fältet. De går runt på kvällarna och för en dialog, säger Carl Gustav Johansson.

Hur mycket får de i provision per hushåll?
– Jag kan inte gå in på exakta detaljer kring hur mycket de får i ersättning, men det ligger i nivå med andra liknande extrajobb. Det är ingenting någon klarar sig på, utan det bygger på att man är flitig.

Föreställ dig att skatteverket skulle få provision på extraskatt man lyckas driva in. Absurt, givetvis.
Problemet är att SVT inte riktigt vet själva vad TV-licensen är för något. Om det ska vara ett abonemang så måste man ta betalt efter användning. Det är relativt lätt att blockera SVT:s kanaler om man inte har ett konto eller dylikt och vissa internetleverantörer, exempelvis Bahnhof, har erbjudit säg att blockera SVT play.
Några sådana lösningar är man dock inte intresserad av.
Ska det vara en skatt som betalas av alla så får man skrota Radiotjänst och låta Skatteverket ta hand om detaljerna istället, och det är sannolikt här som skon klämmer. 
SVT får helt enkelt bestämma sig: abonemang eller licens? Det kan inte vara något pseudo-abonemang där alla är kunder per automatik utan möjlighet att avregistrera sig.

Slutligen, om nu Radiotjänst skulle läsa det här: jag har ingen smartphone, definitivt ingen surfplatta och det här inlägget är kanske skrivet från bibliotekets datorer, som ligger ett stenkast härifrån.
Hur det ligger till med deras TV-licens vet jag ingenting om.P

Kommentarer

  • Nils Ivar Tenmann säger:

    Den här frågan kan granskas relativt grundlagen och de juridiska distinktionen mellan gemenskapsprincipen (var och en betalar för sig) och principen om ett allmänintresse som betalas över skatt. Huruvida den förment (?) objektiva och reklamfria publicservice-företagsamheten äger "rätt" att dels, i fortsättningen kalla sig public service och att dels, i sin verksamhet själv finansiera med den utökade avgiftsbeläggning som nu skett, kunde ha granskats av en författningsdomstol... ifall en sådan nu funnits i "demokratins" Sverige.

    2013-03-05 | 15:27:51

Kommentera inlägget här: