En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Lögn, förbannad dikt och statistik

Kategori:Politik

I dagarna har bland annat Daniel Suhonen drivit en kampanj mot vinster i välfärden, vilket är passande nu när socialdemokraternas kongress rullar på. Stefan Löfven vill ju, som ni kanske känner till, öka kontrollerna av privata aktörer inom vård, skola och omsorg, tvärt emot LO som vill ha ett förbud.
Suhonens argument är att en majoritet av folket, hela 90% skulle vara emot vinstuttag i välfärden:
 
Sedan Caremaskandalen hösten 2011 har en intensiv debatt rasat om vinstdriven välfärd. På ena sidan står en stor majoritet av folket, runt 90 procent, som vill reglera, begränsa eller förbjuda vinstintressena i välfärdens viktigaste kärnland. På den andra sidan står det välfärdsindustriella komplexet. Ett helt nät av storföretag, branschorganisationer och PR-firmor som slåss med näbbar och klor för att skydda sin nyvunna marknad i form av skattefinansierad vård, skola och omsorg.
 
Vi kan bortse från det faktumet att Caremaskandalen inte alls var i närheten så gigantisk som den har framställs i media. Dagens Samhälle har granskat DN:s vinklingar och feltolkningar på ett mycket mer utförligt sätt än vad jag skulle kunna göra här.
Vad jag vill ta fasta på är dessa 90%, för men jämna mellanrum slänger sig både debattörer och politiker med siffror som har lite eller inget samband med verkligheten. Efter att ha grävt upp undersökningen i sitt ursprungliga format från tankesmedjan Katalys, som Suhonen företräder, så hade jag något konkret att granska. Ni kan också läsa den i sin helhet här. Jag redovisar den totala procentsatsen, utan hänsyn till kön, ålder, etc. Undersökningen behandlar det mer utförligt för den som vill läsa
Låt oss nu se hur det förhåller sig med dessa 90%.
 
Första frågan lyder "Vilken är din inställning till vinster för privata leverantörer inom vård, skola och omsorg?", och redan här haltar argumentet. 11% vill helt förbjuda vinstuttag, 30% tycker att vinsterna endast ska få återinvesteras i verksamheten, 25% tycker att den mesta av vinsten borde återinvesteras, 24% anser att vinst ska få tas ut om man fyller up kraven på hög kvalitet och 8% tycker att ägarna själva ska få bestämma, 4% vet ej. 
Redan här ser vi att 57% inte vill förbjuda vinstuttag, om än i olika omfattning.
Vi går vidare.
 
Läser man vidare så hittar man några frågor senare just det som Suhonen propagerar för: Vinstuttag i vård, skola och omsorg ska förbjudas.
42% tycker att det är ett bra förslag, 34% tycker att det är ett dåligt förslag, 5% vet ej.
 
Det hela kan granskas och dissekeras ytterligare, men av undersökningen så framgår det att svenskarna är positiva till kontroll i välfärden. Man i i huvuddrag att större delen av vinsten återinvesteras i verksamheten, man vill helst ha privata alternativ till välfärden men alla skulle inte byta parti för frågan.
Mycket av frågeställningarna är såpass generella att man inte kan dra slutsatser av dem, samtidigt som den emallanåt motsäger sig själv. Exempelvis tycker 75% det är bra om man inför en regel som säger att vinster måste återinvesteras, medan enbart 41% vill förbjuda eller återinvestera hela vinsten.
Men är 90% emot vinst i välfärden?
 
Om man enligt första frågan tolkar "vinst" som att företagen ska få bestämma själva så är svaret "ja". Men om man med minst menar alla form av vinstutdrag, villkorade eller ej, så är svaret "nej". 
90% av svenskarna är inte emot vinst, däremot är en klar majoritet för en starkare kvalitetskontroll och reglering, det vill säga precis den linjen som regeringen och Socialdemokraterna för.
Utifrån samma siffror skulle jag kunna driva tesen "89% av svenskarna vill ha vinst i välfärden", och det skulle vara precis lika felaktigt. Suhonens argumentation är en misstolkning av statistik å det grövsta.
Undersökningen har heller aldrig varit uppe för granskning, de 90 procenten har aldrig ifrågasatts, vilket är under all kritik. Vilken värld lever vi i när samhällsdebattörer kan dra fram påståenden ur statistik utan att statistiken granskas? 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: