En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Vad är egentligen en rasist?

Kategori:Politik

Jag har tidigare skrivit om relevanta begrepp som har urholkats i den allmänna debatten, och det känns relevant att ta upp frågan igen. Som jag skrev igår så är migrationspolitiken i fokus efter Tobias Billströms något...tanklösa uttalande om blonda, blåögda svenskar. Idag sällar sig också Fredrik Reinfeldt till kritikerna.
Samtidigt slår Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson upp domedagsrubriker och skriver att Billström måste få sparken, annars går Reinfeldt till historien som den som "slutgiltigt öppnade dörren till främlingsfientlighet och rasism".

På senare tid har Moderaterna börjat spelat invandringskortet. Sjunkande resultat i skolan och arbetslöshet har bortförklarats genom att regeringen ställt grupper mot varandra. Fredrik Reinfeldt har talat om att regeringens politik varit lyckad för ”etniska svenskar”, Billström har jämfört papperslösa flyktingar med dömda mördare.

I går passerade Tobias Billström slutgiltigt anständighetens gräns. I en intervju i Dagens Nyheter talade han om skillnaden mellan människor som är blonda och blåögda, och de som inte är det.

Blonda och blåögda tillskrivs vissa egenskaper – de är trevliga, goda. Detta i motsats till dem som ”inte alls är blonda och blåögda”.

Detta är rasism.

Pettersson har till att börja med fel, Billström tillskrev inte alls blonda, blåögda svenskar någon av ovan nämnda egenskaper. För de som behöver friska upp minnet så sade Billström:

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda

Huvudmening är alltså: de flesta som är gömda bor hos andra personer med utländsk bakgrund. Huruvida det är rätt eller fel kan diskuteras, men är det rasistiskt?
Det har allt mer blivit en trend i media att skrika "rasism!" så fort någon diskuterar invandringen på ett negativt sätt. SD är tydligen per definition rasistiska, oavsett vad de säger. Men vad är egentligen rasism?
Den allsmäktiga wikipedia skriver:

Rasism definieras i allmänhet som åtgärder, förfaranden eller tro som speglar en världsbild uppdelad i raser, en ideologi där människan är uppdelad i separata och exklusiva biologiska enheter som kallas "raser". Denna ideologi innebär en tro att medlemmar i en ras delar en uppsättning av karakteristiska egenskaper, förmågor, eller färdigheter, att drag av personlighet, intellekt, moral och andra kulturella beteenden ärvs och att detta arv innebär att raser kan rankas som medfött överlägsna eller underlägsna andra. Med denna tro som utgångspunkt kan skillnaderna mellan de mänskliga raser påpekas och användas som utgångpunkt för att berättiga diskriminering.

Liknande men inte fullt ut rasistiska synsätt kallas ofta för främlingsfientlighet.[2] Huruvida människoraser existerar är ett kontroversiellt område och det har inom västvärlden under samtiden avfärdats på grunder av mellanfolklig genetisk likhet. Ordet rasism kan i sådana fall användas i överförd mening, t ex avseende hudfärg, kultur, art eller härstamning. Skillnaden behöver alltså inte avse just ras, det avgörande är principen att bedöma individer efter vilka de är och inte efter vad de gör.

I klartext: tillskriver jag en personer egenskaper enbart utifrån hans/hennes etnicitet, nationalitet, hudfärg, etc. så ägnar jag mig åt rasism. Skulle jag skriva "alla somalier är kriminella" så är det rasism. Majoriteten av uttalanden som rasismstämpel rutinmässigt används på, dvs. någon variation av "vi måste minska invandringen" är inte ett rasistiskt uttalande. Det är inte heller rasistiskt att i rent ekonomiska termer diskutera hur hög invandring Sverige klarar av, eller att prata om "volymer", som Reinfeldt har gjort. Däremot, så fort jag börjar tillskriva någon egenskaper som enbart grundas i personens ursprung så är det rasism. Punkt.
Definitionen som används i politiska debatter, inklusive tidningarnas ledarsidor, tycks däremot handla om någonting helt annat. Det är inte bara idiotiskt, utan även oansvarigt, för ju mer man missbrukar begreppet desto mindre av dess mening finns kvar. Tendensen kan med lätthet kopplas till Godwins lag, dvs:

As a Usenet discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one.
— Mike Godwin
 
I förlängningen är det precis det som rasiststämpeln handlar om, att smeta Hitler på folk vars åsikter man ogillar. Det tillför inget till debatten, vattnar ur begreppet och är egentligen ett slöseri med tid.
Rebecca Weidmo Uvell, kolumnist på Aftonbladet, för fram liknande åsikter. Hon menar att:

I dag är det faktiskt helt omöjligt att diskutera invandring och integration, för oavsett var man börjar slutar det i en meta-diskussion om vem som är mest eller minst rasist. Det spelar ingen roll om debatten förs inbördes mellan olika liberaler eller mellan höger och vänster.

När vi egentligen borde prata om hur vi löser problemet med att så många invandrare hamnar utanför – i socialbidragsberoende, arbetslöshet, hopplöshet. Och att så många barn födda i Sverige av utländska föräldrar ärver hopplösheten. Att vi har upp till 50 000 personer som lever här utan tillstånd och därmed exempelvis inte har rätt att arbeta. Vilket leder dem direkt in i svarta marknaden och gör dem till lätta offer för kriminella organisationer.

Det här är verkliga problem för verkliga människor. Och de är många. För varje timme vi ödslar på att tävla i vem som gillar mest olika, vem som är ”godast”, är en bortslösad timme. När vi istället kunde försöka hitta en lösning.

Om inte annat så kommer vi i längden har urvattnat ordet "rasism" såpass att det förlorar sin mening, det är så det fungerar med uttryck. Det finns riktig rasism, som är långt värre än att Billström diskuterar folks hårfärg eller att SVT:s "Agenda" diskuterar hur stor invandring Sverige kan hantera.
Det är någonstans där vi borde lägga fokus, på de verkliga problemen.

Kommentarer

  • Tompa säger:

    Väldigt bra inlägg. Precis vad jag försökte få fram, men jag är inte lika verbal och duktig på att skriva och uttrycka mig. Tack!

    Svar: Tack själv!
    Det är alltid trevligt att få positiv respons på det jag skriver, eller respons över huvud taget. Trevligt att du har hittat hit!
    David Skansholm

  • Jakob säger:

    Stort tack för denna! Som varande språkfascist så har jag länge klagat på hur språket urvattnas då folk slänger ur sig ord som "kränkt" och "rasist" utan att kraven för orden egentligen uppfyllts.
    Människor i min omgivning har haft speciellt svårt att förstå att jag inte är bekväm nog att kalla alla Sverigedemokrater för rasister, och börjar eventuellt misstänka att jag håller dem om ryggen för att jag sympatiserar med dem (vilket jag inte gör, då jag anser att SD är extremt naiva i sin politik).

    Saken är den att Billström har rätt, även om han uttryckte sig otroligt olyckligt (för att inte tala om dumt), om man vill hitta illegala invandrare så talar sannolikheten för att vi borde leta bland människor som ser "ickesvenska" ut. Att polisen frågar samma mängd skandinaver som somalier om deras medborgarskap är kanske väldigt bra ur en antirasistisk synpunkt, men knappast en effektiv användning av polistid. Samma sak gäller för att isolera var de kan gömma sig, givetvis gömmer sig en illegal flykting hos människor som delar deras språk och kultur (det är definitivt vad jag skulle göra), och inte hos någon som saknar ett gemensamt språk.

    Så, det stora problemet med detta i min åsikt är att Reinfeldt borde kicka Billström endast därför att han inte kan uttrycka sig ordentligt, och därför är en belastning för regeringen, då statsministern får släcka bränder istället för att göra något vettigt med sin tid.

    Svar: Tack för den positiva kommentaren!
    Eftersom jag själv arbetar med språket när jag skriver och vet hur argumentation fungerar så tycker jag det är fruktansvärt irriterande när ord som "rasist" har reducerats till ett allmänt skällsord. Det förstör sakta ordets betydelse, och hjälper verkligen inte mot riktig rasism, fall där folk faktiskt blir diskriminerade på grund av sin etnicitet, hudfärg eller liknande. Istället handlar debatten om att se rasism i varje kritik av invandringen.I sak hade Billström förstås rätt, men hela diskussionen handlar inte längre om vad han sade, utan hur han sade det. Varje rasism-debatt tar energi och kraft från de riktiga frågorna. Hur tusan ska politikerna kunna bedriva migrationspolitik när minsta felsägning leder till att alla ropar "rasism!"?Det enda felet Billström har begått är att han har uttryckt sig klumpigt, men i vissas ögon tycks det tydligen räcka.
    David Skansholm

    2013-03-20 | 13:24:39
  • Lena säger:

    ÄNTLIGEN är det någon som vågar!! Stort tack för ett mycket bra inlägg!

    2013-03-20 | 21:59:08
  • Göran Tångring säger:

    Bra inlägg. Egentligen gjorde Billström inget fel alls (även om jag inte på något sätt delar hans politiska hemvist), han använde sig av en arketyp där han indirekt egentligen gick emot den schablonbild som många eventuellt har. Typiskt att det är journalister som borde vara språkets riddare att medvetet missförstå (för det måste väl vara medvetet......). Sedan är det ju synd att ordet rasism har kommit att täcka in så mycket, t ex att vara motståndare till ett antal inslag i en främmande kultur (framförallt inslagen av hederskultur) borde väl anses vara helt legitimt. Att sedan stora invandrargrupper hamnar på samma ställe är ju en grogrund för, inte mångkultur, utan separata kulturer utan kommunikation.

    2013-07-12 | 13:30:52
    Bloggadress: http://goran.tangring.com

Kommentera inlägget här: