En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Att urholka ett begrepp

Kategori:Politik

Vad är egentligen en fascist? Vad är en nazist? Hänger man med i debatten så tycks svaret alltid bli "Sverigedemokraterna". Med ett urverks säkerhet dyker granskningar upp med jämna mellanrum som "avslöjar" SD:s historia trots att den vid det här laget är känd för alla. De flesta vet att SD härstammar från den nynazistiska rörelsen och den föga rumsrena rörelsen "Bevara Sverige Svenskt". Det är ingen nyhet.
Vad som däremot borde betonas mer är den urvattning som sker av begrepp såsom "nazist" eller "fascist" som numera verkar tillhöra standardgreppen i debatten. Det är två ideologier som är olika på flera punkter, men används i debatten som om de var synonymer för varandra. Ett exempel: Igår skrev Anders Lindberg en ledarkolumn på Aftonbladet där han undersöker SD:s historia. Förutom att den inte innehåller någonting nytt, så använder artikeln regelbundet orden "rasism" och "fascism" som om de vore samma sak.
 
Det är Sverige som varit undantaget från fascismens återkomst i Europa. De svenska väljarna är även påfallande ­positiva till invandring jämfört med andra länder. Forskningen visar dessutom att denna tendens förstärks allt mer.
 
Låt oss botanisera. Fascism har ingenting med invandring eller främlingsfientlighet att göra. Det är i allt väsentligt en totalitär högerextrem ideologi med stark nationalism. Den har däremot ingenting att göra med invandring eller främlingsfientlighet. Nazismen, däremot, var i praktiken en populistisk ideologi med starka inslag av antisemitism och biologisk rasism. Punkt.
"Fascist" tillhör dock en av världens mest missbrukade ord som förolämpning. Redan 1944 skrev George Orwell:
 
It will be seen that, as used, the word ‘Fascism’ is almost entirely meaningless. In conversation, of course, it is used even more wildly than in print. I have heard it applied to farmers, shopkeepers, Social Credit, corporal punishment, fox-hunting, bull-fighting, the 1922 Committee, the 1941 Committee, Kipling, Gandhi, Chiang Kai-Shek, homosexuality, Priestley's broadcasts, Youth Hostels, astrology, women, dogs and I do not know what else.
 
Orwell menar vidare att:
 
But Fascism is also a political and economic system. Why, then, cannot we have a clear and generally accepted definition of it? Alas! we shall not get one — not yet, anyway. To say why would take too long, but basically it is because it is impossible to define Fascism satisfactorily without making admissions which neither the Fascists themselves, nor the Conservatives, nor Socialists of any colour, are willing to make. All one can do for the moment is to use the word with a certain amount of circumspection and not, as is usually done, degrade it to the level of a swearword.

I grunden har alltså ordet "fascism" fått en annan betydelse än den rent ideologiska, det har blivit reducerat till en svordom eller förolämpning och har numera ingen mening över huvud taget. Att säga att någon är fascist är ungefär lika substansiellt som att säga att någon är "dum i huvet". När Anders Lindberg säger att SD har en "fascistisk ideologi" så betyder det i praktiken ingen ting, eftersom ordet fascist i artikeln helt felaktigt används som en synonym för nazismen. Dessvärre verkar ordet "rasist" urholkas i raskt takt. Numera har det ingenting med antisemitismen eller nazismen att göra, snarare verkar det användas så fort någon, i regel sverigedemokrater, kritiserar invandringen. Skulle jag definiera SD så skulle jag klassa dem som nationalister, nationalstatsfanatiker och invandringskritiker, däremot inte rasister.
Men "rasist" är inte ett argument, utan används snarare i avsaknad av konkreta argument. Varje gång det används så vattnar man ur begreppet lite mer, minskar dess innebörd och värde något.
Det SD ägnar sig åt är inte "rasism" och att försöka plocka billiga poäng genom att kasta ordet på varenda meningsmotståndare är inte bara okunnigt, utan också respektlöst gentemot de som har lidit och utsatts för verklig rasism.

Kommentarer

  • bloggare på icedaniel.se säger:

    Håller med. Det går inflation i begreppen.

    2012-11-23 | 16:58:28
    Bloggadress: http://www.icedaniel.se

Kommentera inlägget här: