En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Domedagen är nära!

Kategori:Allmänt

Eller kanske inte.
Imorgon är det den 21:e december 2012, det datum som många menar att jorden ska gå under, "förutspått" av mayafolkets kalender. Det hela är dock struntprat, forskning visar att mayafolkets tideräkning inte alls tar slut imorgon.

En av deras kalendrar bygger på tidsenheten baktun, 394 år, och i morgon infaller slutet på baktun 13. De som förutspår jordens undergång hänvisar till vad som i mayasammanhang kallas ”den långa räkningen” – och tolkar det som att mayafolkets tidscykel avslutas och att vi därmed nått den yttersta dagen.

Men enligt mayaexperter är det en missuppfattning. Det kommer nya baktuner efter den trettonde.
Johan Normark förklarar att det inte finns några belägg för att maya trodde att kalendern skulle ta slut efter 13 baktuner. Tvärtom, det finns inskriptioner som talar om baktun 19. I så fall skulle den yttersta dagen inte infalla förrän år 4772. Tidigast.

Vi kan alltså ta det lungt i sisådär 2760 år till, om man nu tror på sådant.
Samtidigt har forskare vid Göteborgs Universitet kommit fram till att vi har räknat fel på vilken dag kalendern tar slut. Jorden går inte under imorgon, utan på julafton.
Var undergången ska äga rum, och vilken tid på dagen, är dock mer oklart Förespråkarna verkar inte heller kunna enas om det handlar om kollisioner med främmande planeter, invasioner av utomjordingar eller Jesu återkomst.

Personligen tror jag att ingenting alls kommer att hända. Det handlar helt enkelt om att mayafolket valde en lång tidsperiod som deras kalender skulle täcka innan man gjorde nästa "upplaga". De var ju trots allt inristade i sten, så något slutdatum var man ju tvungen att välja. Jag har en liten fickkalender som tar slut den 31:e december 2012, men jag tror inte att jorden går under den dagen, då går jag bara och köper en ny. Det sprids en massa myter på kommentarsfält och sociala medier om att mayafolket ska ha "förutspått" en massa andra historiska händelser på samma sätt som de har "förutspått" jordens undergång som ska inträffa imorgon. Det hela är i själva verket inte mer dramatiskt än att en kalender tar slut, deal with it.

Och skulle det värsta hända så känns det tryggt att min egen internetleverantör, Bahnhof, lovar pengarna tillbaka ifall man skulle förlora internetuppkoppling under apokalypsen.

Kommentarer

  • Mart säger:

    Det är inte alls så att Mayakalendern kommer att ta slut. Dock pratas det om att det börjar om, oroväckande tidsenligt likt då istiderna, eller polskiftena börjar på ny kula. De sägs att vi har haft fem polskiften tidigare, det senaste för, ja just det, 5000 år sedan, då Mayakalendern åter började om...

    2012-12-20 | 14:07:17
  • BENTE säger:

    håller med dig till 100 %. det här är bara bullshit.

    2012-12-20 | 21:02:24
    Bloggadress: http://www.bentekarlsson.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här: