En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

I otakt med folket

Kategori:Journalistik

Det är sällan jag skriver ett inlägg enbart för att kommentera en idiotisk rubriksättning, men i det här fallet känner jag mig nödd och tvungen. Bakgrunden är att Aftonbladets ledarsida idag skrev en artikel med rubriken "Kal och Ada är för trängselskatt 2014" då Göteborgs Universitet genomfört SOM-undersökningen som visar 64 procent av västsvenskarna, lite drygt två tredjedelar, är negativa till trängelskatten.
Vänta lite här nu...
Jodå, du läste rätt: negativa. Rubriken tycks snarare ge intrycket att göteborgarna börjat uppskatta trängelskattens påstådda förtjänster, så är dock inte fallet. Argumenten man använder är att folket helt enkelt har fel:

Frågan om trängselskatt var stor i valrörelsen 2010. De två partier som var emot, Sverigedemokraterna och det lokala populistpartiet Vägvalet, fick tillsammans under tio procent i Göteborg. Ändå driver Göteborgs-Tidningen frågan om att folkomrösta om just trängselskatten. Trots att det bara är två år sedan valet. Det är rent oseriöst.

Alla de argument som nu framförs om trängselskatten i Göteborg användes med kraft även i Stockholm. Nu har vi facit.

De visade sig helt enkelt vara fel.

Huruvida det skulle vara "oseriöst" av GT att driva en namninsamling för att få till en folkomröstning förstår jag inte, det är ett fullt lagligt alternativ som vi har i egenskap av en demokrati. GT har lika stor rätt som att kampanja mot trängelskatten som Aftonbladet har att kampanja för den. 
På det stora hela är trängelskatten i Göteborg ett praktexempel på en politisk fråga där politikerna går i uppenbar otakt med väljarna. Oavsett om argumenten är "fel" eller inte så är politikernas uppgift att företräda väljarnas åsikter, det är trots allt därför det kallas representativ demokrati. I Göteborg har vi däremot ett utmärkt exempel på en fråga där politikerna inte alls representerar väljarnas åsikter, tvärtom.
Den klara skillnaden mot i Stockholm är att i huvudstaden fick väljarna folkomrösta om trängelskatten, medan här i Göteborg så har frågan bedömts som "för viktig" för något sådant. Det är naturligtvis förståeligt, varje människa med koll på opinionen förstår vilket resultat en sådan folkomröstning skulle ge.
 
 
Det hela har dock gett negativa resultat i opinionen, GP skrev tidigare om hur förtroendet har sjunkit för Anneli Hulthén (S) och Kia Andreasson (MP), företrädarna för de två partier som har vurmat mest för trängelskatten. Kia Andreasson befinner sig för övrigt näst längst ner på popularitetsskalan, något före Mikael Jansson från SD. Någon form av självkritik eller verklighetsförankning existerar dock inte. Andreasson säger:
 
Men jag har ingen kommentar till att jag blivit mindre populär. Själv tycker jag kritikerna till trängselskatten har lugnat ner sig. Nu får jag mest frågor och faktiskt en hel del positiv respons, säger Kia Andreasson.
 
Uppenbarligen ser verkligheten ut på ett annat sätt, åtminstone enligt opinionssiffrorna. 
Till skillnad från Aftonbladet så tror jag inte att två år med trängelskatt kommer att göra en redan impopulär reform populär, snarare så kommer det att göra göteborgarna mer negativt inställda. Varken trängelskatten eller västlänken är huggna i sten, en annan politisk ledning skulle mycket väl kunna backa ur och hitta andra alternativ. Valet 2014 kommer att bli mycket intressant, fortsätter opinionsutvecklingen så kan det mycket väl bli maktskifte i Göteborg.

Kommentarer

  • Per Karlsson säger:

    Håller med dig! Artikelförfattanren gör misstaget att dra långtgående paralleller mellan Stockholm och Göteborg i trängselskattefrågan, trots allt som skiljer. En av de saker som skiljer nämns faktiskt i artikeln: "Vid folkomröstningen i samband med valet samma år röstade en majoritet av stockholmarna för." Just det! I Stockholm röstade man om trängselskatten.

    2012-12-27 | 22:59:37

Kommentera inlägget här: