En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Krisande partier

Kategori:Politik

Opinionsmätningar har duggat tätt de senaste dagarna, och visar på två åtskilda problem. I DN/Novus mätning så är centerpartiet i fritt fall och man menar att kärnväljarna flyr från partiet.
I den andra mätningen, gjord av TV 4/Novus, så är det istället socialdemokraterna som går back medan de flesta regeringspartierna, inklusive centern, går upp.
Veteranen K-G Bergström menar att S minskning mitt under en pågående finanskris snarare är ett betyg på Stefan Löfvens partipolitiska oerfarenhet:
 
Strängt taget har Stefan Löfven förlorat hösten partipolitiskt. Jag tror att det är hans relativa partipolitiska oerfarenhet som visar sig. Han har inte skolats in i hur man rycker åt sig det politiska initiativet - tar sig in på första sidor och toppar rapport. Och det räcker inte att Magdalena Andersson då och då gläfser.

Höstens segrare är väl snarast Jimmie Åkesson, vars parti delar tredjeplatsen med MP, men i flera andra undersökningar är ensamt på bronsplatsen. Möjligen har Socialdemokraterna under Stefan Löfven blivit för lika Moderaterna för att väljarna ska se S som det självklara oppositionsalternativet.
Centerpartiet, å sin sida, lanserade i tisdags ett nytt idéprogram med inslag som fri invandring, slopad skolplikt och en förminskad stat. Det hela var måttligt populärt bland partiets företrädare.
Båda partierna har dock samma problem: brist på idéutveckling. Socialdemokraterna har genomgått en "förnyelseprocess" sedan valet 2006, dock utan några synbara resultat. Håkan Juholt konstaterade tidigt att han var "trött på allt prat om förnyelse" och under Stefan Löfvens styre så verkar S snarare profilera sig på att vara moderaterna, fast med ett annat namn. Idéarbetet har stannat upp, och ingen människa har någon aning om vad socialdemokraterna egentligen har för visioner och vad de vill, förutom att vinna valet. S problem är att visionerna som partiet grundades runt i stora drag är genomförda, och om man inte vill grunda sin politik på att nostalgiskt blicka bakåt så behöver man nya visioner. Den typen av idéarbete verkar dock ha avstannat.
Centern, däremot, befinner sig fortfarande i stadiet där det pågår idéarbete och man kan resa sig ur askan, så att säga. Att centerpartiet över huvud taget vågar ifrågasätta och förändra sin traditionella profilering är i sig någonting positivt och det kan mycket väl resultera i en förnyelse och ett stärkt parti.
 
På det stora hela är det lätt att göra sig lustig över centerns idéprogram, men man får helt enkelt se var resan slutar. Det kan resultera i en framgångsrik förnyelse av partiet, eller i dess död.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: