En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Våld föder våld

Kategori:Politik

Så har det hänt igen, ytterligare en skolmassaker har ägt rum i USA. Den här gången är det en lågstadieskola i Newtown, och offren är barn i 5-7-årsåldern och deras lärare. Emedan vettigt folk sorgset skakar sina huvuden och undrar "hur kan det här hända" så anser vapenlobbyn att lösningen är ännu fler vapen.
– De som har blod på sina händer är medlemmarna i kongressen och lokalpolitikerna i Connecticut som röstade för att förbjuda vapen i delstatens skolor, hävdar Pratt i en debattartikel i dagstidningen USA Today. De har gjort det illegalt att försvara sig själv i skolan när det var det enda effektiva sättet att bekämpa skytten.
Pratts recept är att göra som israelerna, låta lärarna bära vapen i syfte att skydda eleverna.
 
Låt oss först konstatera att skillnaderna är stora mellan Israel och USA. Israel befinner sig mer eller mindre konstant i väpnad konflikt med en motpart som befinner sig geografiskt nära. Vapen är förstår en trist konsekvens av ett land där risken är stor för terrorattentat, raketskjutningar och gud vet vad. USA befinner sig inte i den situationen.
Det blir parodiskt när man hävdar att lösningen på folk som begår massmord med skjutvapen är att ge alla skjutvapen så att de kan skjuta ned de första galningarna med skjutvapen.
En alternativ tolkning är den här: om ingen har skjutvapen så kommer inte heller någon att bli skjuten.
Det är dock skillnad på vapen och vapen. Att ha ett jaktgevär för att kunna jaga älg eller björn är en sak, att ha ett automatvapen är någonting helt annat. Automatvapen är inte jaktvapen, såvida det är inte är några seglivade dinosaurier man jagar. Automatvapen är militära vapen med ett enda syfte: att döda andra människor.
Varför ska ens någon utanför militären kunna skaffa ett sådant vapen?
 
Man får nästan vara lätt sinnesförvirrad för att hålla med Pratt när han anser att vapenfria zoner och mer restriktiv vapenlagstiftning dödar människor. För all del, det kommer alltid gå att få tag på vapen av något slag, i värsta fal kan en potentiell brottsling alltid konstruera ett armborst eller pilbåge. Men för den sakens skull behöver man väl inte underlätta för folk att skaffa helautomatiska vapen?
 
Jag får helt enkelt instämma med Aftonbladets Wolfgang Hansson: Vad är det för fel på USA?

Kommentarer

  • Anonym säger:

    "Man får nästan vara lätt sinnesförvirrad för att hålla med Pratt när han anser att vapenfria zoner och mer restriktiv vapenlagstiftning dödar människor."

    Nja, i Kennesaw, Georgia så införde man till och med en lag som gjorde det obligatoriskt att äga ett vapen. Efter det minskade den grova brottsligheten och det dödliga våldet rätt så dramatiskt.

    2012-12-17 | 22:35:57

Kommentera inlägget här: