En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Dåliga förlorare i USA

Kategori:Politik

Så var det amerikanska presidentvalet avslutat, och det står klart att Barrack Obama tog hem segern över Mitt Romney, en seger för anständigheten, kan tyckas. Även om amerikansk politik inte är min paradgren så har jag haft svårt för Romney på grund av hans tendens att konstant ändra sin position och åsikt beroende på vad som är populärt för närvarande. Det har också funnits diverse dårar på den republikanska sidan, exempelvis Todd Akin som hävdade att kvinnor inte kunde bli gravida vid våldtäkt, eller Richard Mourdock som såg graviditet vid våldtäkt som en del av "Guds plan". Med sådana vänner behöver man sannerligen inga fiender, och båda förlorade tack och lov sina platser i senaten under valet.
 
Alla tar dock inte valresultatet särskilt väl. Donald Trump kallar det demokratiska valet för en fars och föreslår i praktiken revolution.

– Vi kan inte låta det här hända. Vi borde marschera till Washington och stoppa den här farsen. Vår nation är helt tudelad, skrev Donald Trump på Twitter strax efter att det blev offentligt att Obama blivit omvald.

Ett annat inlägg lyder:

– Låt oss kämpa som fan och stoppa denna stora och motbjudande orättvisa! Världen skrattar åt oss.

Det är inte första gången Trump gormar över presidenten. I Oktober gick Trump ut och meddelade att han hade "stora nyheter" som kunde förändra valresultatet. I slutändan släppte han dock bara en något besatt video där han krävde Obamas collegepapper och passansökan. Donald Trump har varit besatt av tanken på att Obama egentligen inte är amerikan utan någon slags infiltratör från Afrika. Eftersom Trumps korståg verkat ha fått motsatt effekt så kräver han nu istället revolution. Logiskt? Inte direkt.
Att definiera ett oönskat valresultat i termer av en statskupp och kräva uppror för att de stackars väljarna röstade fel är det som utmärker en dålig förlorare. Jag är inte särskilt förtjust i politiker, oavsett nationalitet, som å ena sidan upphöjer det demokratiska valet, men å andra sidan börjar prata om valfusk så fort som ett val inte går deras väg. Romney verkade dock mer realistisk när han gratulerade Obama till segern, så jag tror inte att en särskilt stor del av amerikanerna delar Trumps vanföreställningar.
Men visst skrattar världen - åt Donald Trump.

Vi andra gratulerar presidenten till ytterligare fyra år på jobbet. Snyggt jobbat, Obama!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: