En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Diskussion om inbillade vinster

Kategori:Politik

"Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning" ska Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister, ha sagt. Man kan inte annat än att konstatera att det ibland stämmer. Emellanåt slängs fullständigt felaktiga påståenden runt i den politiska debatten som stora mängder människor tycks vara övertygade om är sanning. Ett exempel är de s.k. vinsterna i välfärden, och idag är det Aftonbladet som diskuterar skolpolitik:
 
Men kanske mer intressant är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att införa vinstbegränsning för friskolorna. Det vi nu ser är en effekt av att Mikaela Valtersson förlorade ordförandestriden i Miljöpartiet. Hon har sedermera blivit lobbyist för vinstuttag ur välfärden åt friskolekoncernen Kunskapsskolan.
En form av vinstbegränsning som ligger nära till hands är den så kallade ”norska modellen” där man inte tillåter att en privat verksamhet bedrivs med väsentligt lägre personaltäthet än den kommunala. I dag har fristående skolor i aktiebolagsform betydligt lägre lärartäthet än kommunala. Det är så de går med vinst.

Ett annat förslag är att införa obligatoriska samråd med kommuner när friskolor ska etableras. I dag räcker det med att Skolinspektionen ger tillstånd till etablering.

Det finns flera principiella fel med detta. Idéen som inte sällan vädras att privata aktörer i välfärden går med mångmiljardvinst som sedan smugglas ut till skatteparadis är en schimär. I verkligheten så ligger det till på ett helt annat sätt. Arbetsgivarorganisationen Almega undersökte hur det låg till med friskolorna och vinster, och kom fram till att myten om miljardvinsterna var just en myt. 
 
Almega har studerat årsredovisningarna från de tio största friskolekoncernerna under åren 2006-2010. Den totala vinsten för företagen blev 820 miljoner kronor – men bara 30 miljoner, alltså knappt 4 procent av vinsten delades ut till aktieägarna. Resten av vinsten gick till ytterligare investeringar i verksamheten.

Friskolornas sammanlagda investeringar uppgick till 2,4 miljarder kronor under femårsperioden.

1,4 miljarder kronor, alltså mer än hälften av pengar, kom från privat kapital utifrån – pengar som annars inte skulle varit tillgängliga för skolan.

Det är alltså varken fråga om några miljardvinster eller kraftiga försämringar. Friskolorna investerar själva mycket pengar i sin verksamhet, och tar inte ut några miljardvinster. Också oroande är Aftonbladets vurmande för att kommuner skulle få vetorätt om en friskola vill etablera sig. Oavsett hur man ser på det så är kommunen och friskolorna konkurrenter i samma branch. Ska vi ge McDonalds vetorätt om Burger King eller Max vill öppna en restaurang? Det hela faller på sin egen orimlighet.
När man ändå pratar om att verksamheten ska bedrivas långsiktigt så kanske kommunerna borde förbinda sig till samma sak, för hur långsiktigt är det att år efter år skära i skolornas budget samtidigt som allt fler och fler krav läggs på lärarna? Istället för att strirra sig blind på vinstfrågan, som i allt väsentligt verkligen är en storm i ett vattenglas, så bör man kanske ta en titt på hur ansvarsfulla kommunerna själva är i sin skötsel av skolan.

Framför allt så bör vänsterblocket släppa den inbillade "vinsten i välfärden" och sluta begära åtgärder för påhittade problem som inte existerar i verkligheten. Då kanske det kan bli en mer konstruktiv debatt om hur välfärden kan förbättras, ofentlig såväl som privat.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: