En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

"Vi hava nu redan tvenne gånger varnat Herr Bismarck…"

Kategori:Journalistik

Citatet är en vandringssägen som ofta tillskrivs Vimmerby tidning någon gång på 1800-talet, men också Mora Tidning, Ystadsposten och Smålands Allehanda ryktas ha yttrat det berömda citatet. Meningen är förstås ett komiskt exempel på en ledarskribent med en något uppblåst bild av sin egen politiska betydelse. Huruvida Bismarck faktiskt läste Vimmerby tidning förtäljer inte historien, men sannolikt hade Rikskanslern annat att syssla med. Lite i samma anda framstår Aftonbladets ledare där Daniel Swedin konstaterar att "Om Åkesson visste så måste han avgå".
 
Bakgrunden är naturligtvis blåsvädret som Sverigedemokraterna varit i de senaste dagarna efter att det först uppdagats att Erik Almqvist slängt ur sig mindre passande uttryck och sedan att Kent Ekeroth i ett filmklipp beväpnar sig med järnrör. Det hela ger en allt annat än smickrande bild av SD, men är det enstaka fall eller resultatet av en partikultur? SD har de senaste månaderna varit tydliga med att rasistiska uttalanden och dylikt inte får förekomma i partiet, så det måste ses som ett steg tillbaka när det inte är någon dåre till kommunalpolitiker som gör bort sig, utan företrädare på riksplanet.
Åkessons jobb de kommande dagarna kommer troligtvis bestå av skadekontroll. Kommer han att avgå? Knappast.
När var den senaste gången en svensk partiledare avgick för att någon annan i partiet klantat sig? 
 
Det är dock roande varje gång som ledarskribenter går ut och "kräver" politikers avgång. Det var inte särskilt länge sedan man i förtäckta termer påstod att en tredjedel av svenskarna krävde Annie Lööfs avgång. Sverigedemokraterna har ju varit i skottgluggen hos Aftonbladet under en lång tid framöver, så det blir ju lite tveksamt om man hävdar att:
 
Men hur trovärdig är egentligen Jimmie Åkesson?
Under en presskonferens i går hävdade han att han inte sett hela filmen, men enligt SD-källor till Aftonbladet har både Åkesson och partisekreteraren Björn Söder i två år varit fullt medvetna om vad Erik Almqvist sagt och gjort.
 
Det här är den bästa sortens källor, eftersom det spelar ingen roll hur många gånger Åkesson säger "jag visste inget", eftersom Aftonbladet alltid kan säga "Joho!", och så är vi nere på sandlådenivå. Det är dock tveksamt hur stor tyngd Sverigedemokraterna lägger vi ett krav uttryckt av en ledarsida som inte direkt tillhör deras största fans. Almqvist och Ekeroth ska bort, det är det enda rätta, men kan man inte implicera Åkesson på något annat sätt än att "han kanske kände till det" så är det svårt att motivera en avgång.
Oavsett så är den här typen av händelser otrevliga att se, det antyder ju att Åkessons sanering av SD inte riktigt har varit lika fråmgångsrik som man har försökt få det till. Till syvende och sist är det dock SD:s medlemmar som bestämmer vem som ska vara partiledare för SD, inte Aftonbladets ledarsida.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: