En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Centern och idéerna

Kategori:Politik

Artiklar om centerpartiets kris har som bekant cirkulerat friskt i media de senaste veckorna. För de nytillkomna så handlar det om att det nya idéprogrammet har fått kritik, men inte från debattörer utanför partiet, utan från företrädare inifrån. Det är inte heller något obskyrt kommunalråd i någon småstad, utan partiets förste vice ordförande, Anders W Jonsson, och partiets andre vice ordförande, Anna-Karin Hatt.
Vad är det då som är problemet? Hatt skriver:
 
På några områden tycker jag att programgruppen kunde varit mer radikala. På andra, som till exempel månggifte, att de landat fel. Och på några saknas viktiga delar.
 
Uppgiften för det nya idéprogrammet är att beskriva Centerpartiets kärna. Uppgiften är inte att sära ut och skapa ett smalare centerparti, där färre känner sig hemma. Uppgiften är att ta vara på mångfalden i vårt parti, och på kraften i en varm, grön och social liberalism, som ger stor makt och sätter stark tilltro till vår förmåga att ta ansvar för oss själva och varandra, och som pekar ut färdriktningen till en hållbar framtid.
 
Vi ska vara konsekventa i att Hatt inte "sågar" idéprogrammet, däremot är det ett par förslag som sticker ut. Förslagen om månggifte, slopad skolplikt, platt skatt och fri invandring är de som nämnts mest. Det är dock viktigt att komma ihåg att förslaget till idéprogram är just precis det - ett förslag. När man läser att partidistrikt formulerar alternativa förslag så är det lätt för media att ta en apokalyptisk ton, att det här skulle vara SLUTET för Annie Lööf.
Mer sannolikt är att partiledningen kommer att studera förslagen och kritiken, revidera det ursprungliga förslaget och presentera en version på partistämman som de flesta kommer att rösta för. Alternativet, om man utgår från att Annie Lööf är både blind, döv och saknar politisk taktkänsla, är att man sticker huvudet i sanden och vägrar ta till sig kritiken. Sannolikheten för det tror jag dock är rätt låg, partiledning är sannolikt inga idioter.
 
Vad som är relevant är att förslaget till idéprogram innehåller något som har saknats i svensk politik i flera år - idéer. Emedan andra partier stagnerar så försöker centern tänka i nya banor, det är modigt.
Förhoppningsvis kommer det förslaget som läggs fram på partistämman inte innehålla de mer underliga delarna som har kritiserats, och det kan mycket väl visa sig att centern går stärkt ur hela debaclet.
Men det är som det sägs: Friskt vågat, hälften vunnet.P

Kommentarer


Kommentera inlägget här: