En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Löfven vs. SSU

Kategori:Politik

Nu är jag långt ifrån den bäst lämpade att förklara för Socialdemokraterna hur det ska bedriva sin politik, men man kan inte annat än att reagera. Som Aftonbladet skriver så har Stefan Löfven fårr en smärre strid på halsen inför partikongressen i april. Motståndarna är SSU.

Under lördagen hårdnande jobbstriden som tidigare främst har förts av Socialdemokraternas ungdomsförbund som krävt tydligare insatser mot ungdomsarbetslösheten.

90 dagarsgarantin får nu stöd från Östergötlands partidistrikt och dess ordförande Lena Micko som sitter i S verkställande utskott, VU.

– På kongressen finns många förslag att ta ställning till och vi vill markera vad vi tycker är viktigast och det är frågan om ungdomsarbetslösheten som är skyhög. Det är det här vi främst behöver lösa, säger Lena Micko.
– Vi tror att det här är ett viktigt vägval för partiet att visa att det här är vad vi prioriterar, det tror jag kommer att vara viktigt framåt.

90 dagarsgarantin handlar, i korthet, om att arbetslösa ungdomar inte ska gå längre än 90 dagar innan de får jobb, praktik eller nödvändig utbildning. Då jag själv, rent tekniskt, tillhör denna grupp så ser jag relevansen.
Problemet är bara att förslaget är orealistiskt. Politiker skapar inte jobb, utan förutsättningar för jobb, och den relevanta frågan är var dessa jobb ska komma ifrån. Det är en fin tanke att ingen ska behöva gå mer än tre månader utan jobb, men hur garanterar man en anställning eller praktik efter den tidsgränsen?
I vanlig ordning finns det visioner och målsättningar, men inga konkreta förslag på hur det faktiskt ska ske. Ska ungdomar skickas till något hittepå-jobb i kommunen för att frisera till statistiken, eller ska man sättas i någon meningslös utbildning för att fylla upp minimikravet? 
Under socialdemokraternas förra styre hade man en tendens att placera arbetslösa i åtgärder eller förtidspensionera dem för att få ner siffrorna, och risken finns att det blir liknande åtgärder för att uppfylla denna "garanti".


Istället för visioner och målsättningar så skulle jag vilja se ett konkret förslag från SSU hur mna på allvar ska få ungdomar in i arbetslivet tidigare. Utan konkreta åtgärder så spelar det ingen roll hur många dagars garanti det finns, och några sådana förslag har i allt väsentligt saknats.
En bra idé är ju att börja med arbetsförmedlingens princip i att inte erbjuda någon vidareutbildning eller konkreta åtgärder det första halvåret, eller alla dessa jobbocacher som av allt att döma bara dränerar skattemedel utan att föra någon närmare en anställning.
Någonstans där borde man börja innan man utfärdar "garantier" som man inte har möjlighet att uppfylla.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: