En storm i ett vattenglas

En blogg om politik, journalistik och skrivande.

Den sverigedemokratiska frågan

Kategori:Journalistik

"SD:s fiasko i riksdagen" basunerar Aftonbladet ut i vad som måste vara det största försöket i självbedrägeri den senaste månaden. Vad är det då som har hänt? SD har ju i mätning efter mätning fått ökat stöd av väljarna. Så vad har hänt, har opinionen plötsligt dykt? Har partiet gjort bort sig i riksdagen? Ingalunda:

Men inget av de andra partierna har lyssnat. I stället har den svenska invandringspolitiken tagit flera steg i en mer liberal riktning. Knappt ett halvår ­efter valet 2010 knöt regeringen en överenskommelse om migrationspolitiken med Miljöpartiet. Det uttalade målet var enligt de ­inblandade att stänga ute främlingsfientliga krafter.

Det har bland annat lett till att papperslösa personer som befinner sig illegalt i Sverige kan få vård och att deras barn har rätt att gå i skolan. Dessutom har man öppnat upp för en mer ­generös arbetskraftsinvandring.

SD:s fiasko består alltså av att inget av de andra partierna velat samarbeta, Okej.
Det kan påpekas att fler partier än SD har frågor som det inte har blivit praktisk politik av. Vänsterpartiet förespråkade länge en arbetsdag på sex timmar istället för åtta, vilket än så länge inte har blivit verklighet. Under förra mandatperioden, när Alliansen var i majoritet så klubbades flertalet reformer igenom trots protester från vänsterblocket. Innebär det att man kan lägga upp domedagsrubriker med titeln "Socialdemokraternas FIASKO i riksdagen"? 
Nej, naturligtvis inte, enbart att vara ett riksdagsparti innebär inte att man automatiskt får gehör och genomslag för alla sina åsikter. Framför allt inte i SD:s fall, då de skys som pesten av övriga partier.
Vi ska förtydliga det här: Jag röstar inte på SD, jag betonar andra frågor och perspektiv än vad de gör, men emellanåt har de en eller annan poäng. I det här fallet säger Björn Söder det som varje vettig människa inser.
 
Tror du era väljare är ­besvikna då ni inte lyckats påverka invandringspolitiken?
– Väljarna är inte dumma, de ser vad som händer. De ser att SD behöver ­ännu mer stöd för att vi ska kunna få inflytande när det ­gäller de här frågorna. Har vi inte över 50 procent så kan vi inte själva styra det. Då måste vi få till samar­bete med andra partier.

Sedan SD började gå upp i opinionsundersökningarna så har i synnerhet Aftonbladet försökt formulera allt mer desperata lösningar och förklaringar till "invandringsfrågan". Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har man förespråkat linjen att invandrings- och integrationsfrågor ska ignoreras och SD ska hållas undan från debatten. Det är en taktik som har använts hittills och inte fungerat. SD sitter i riksdagen, deras stöd ökar i varje opinionsmätning. Att i det här laget tala om ett "fiasko" för SD är totalt felaktigt, fiaskot ligger snarare på de övriga politikerna.
Om stödet till SD ökar, trots generös invandringspolitik, så sympatiserar tydligen allt fler med SD:s linje. Det är en trend som endast kan brytas av att man tar debatten. Diskussionen måste kunna föras, debatten måste tas, annars blir det allt annat än ett "fiasko" för SD vid nästa riksdagsval.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: